Footballgolf on Mallorca

Sorry, this entry is only available in Swedish.

2009 fick T2Flag en förfrågan från en hotellägare på Mallorca om möjligheterna att anlägga en fotbollsgolfbana i anslutning till något av hans 7 hotell. Kombinationen med turism och hotellägare samt fotbollsgolf är något vi tror på och detta designprojekt var mycket spännande.

Bakgrund

Ett flertal hotell besöktes och till slut föll valet på ett hotell som inriktat sig på träningsläger för fotbollsklubbar. På detta hotell fanns redan ett spa och en fullstor fotbollsplan samt swimmingpool och ca 30 rum. VISA MER
Ett flertal hotell besöktes och till slut föll valet på ett hotell som inriktat sig på träningsläger för fotbollsklubbar. På detta hotell fanns redan ett spa och en fullstor fotbollplan med samt swimmingpool och ca 30 rum.

Efter ett besök 2009 på Uppsala Fotbollsgolf väcktes tankarna på att bredda hotellets utbud med en fotbollsgolfbana. Man lockades av fotbollsgolfens tydliga ambition att passa alla men ville även att banan skulle vara anpassad för tävlingsspel.

Galleri

Här har vi samlat ett axplock av bilder från detta uppdrag.
Klicka på bilden nedan för öppna galleriet.

Förutsättningar

När man driver hotellverksamhet vill man ha aktiviteter att erbjuda sina gäster och t ex fotbollsgolf tycks vara en synnerligen lämplig aktivitet eftersom det passar alla hotellets gäster!

Hotellet har genom sin drift av hotellets trädgård redan både kunskap och utrustning för banskötsel samt personal och infrastrukturen för att driva en fotbollsgolfbana. Sammantaget blir kostnaderna för uppstart och drift mycket låga.

Milstolpar

För att förstå beslutsgången och tidsaspekten i bygget av en fotbollsgolfbana har vi här listat de viktigaste milstolparna. VISA MER
För att förstå beslutsgången och tidsaspekten i bygget av en fotbollsgolfbana har vi här listat de viktigaste milstolparna.

  • Sommaren 2009: Hotellägaren besöker ett flertal fotbollsgolfbanor i Sverige för att undersöka möjligheterna att bygga en egen anläggning
  • Våren 2010: Man beslutar att designa en fotbollsgolfbana med hjälp av Joakim Wiberg
  • Sommaren 2010: Designen är klar för 18 hål och bygget med de 9 första hålen börjar
  • Hösten 2010: Fotbollsgolfbanan skulle sås och invigas under våren 2011
  • Vintern 2011: Tyvärr blir det svåra ekonomiska tider i Spanien och hotellägaren säljer 4 st av sina hotell inkl. marken för fotbollsgolfbanan

Läge och banprofil

Fotbollsgolfbanan var tänkt att vara belägen på landsbygd vid ett vackert hotell mitt på Mallorca. Designen på banans första 9 hål karaktäriseras av sluttande terräng, en konstgjord damm och bland träden märks bl. a. mandel och apelsinträd. VISA MER
Fotbollsgolfbanan var tänkt att vara belägen på landsbygd vid ett vackert hotell mitt på Mallorca. Designen på banans första 9 hål karaktäriseras av sluttande terräng, en konstgjord damm och bland träden märks bl. a. mandel och apelsinträd. På designen av de andra nio hålen var banan tänkt att passera bredvid fotbollsplanen för att sedan gå genom ett kuperat skogsparti samt en olivlund och avsluta med ett majestätiskt 18:e hål i anslutning till hotellets entré.

I anslutning till fotbollsgolfbanan planerades även ett promenadstråk där hotellets gäster skulle kunna promenera och titta på fotbollsgolfspelet. Detta promenadstråk skulle även fungera som transportväg för underhållsfordon till fotbollsgolfbanan. Tack vare det torra klimatet som råder på Mallorca planerades och byggdes de första nio hålen med en konstbevattningsanläggning för att säkerställa driften och banans kvalitet.

OrtAvstånd (km)Invånare
Montuiri0.32000
Palma20400000
Palma (turister)2020000000

Länkar

Uppföljning

Inför 2014: Banägaren är fortfarande begeistrad av fotbollsgolf och vi har fortlöpande kontakt med förhoppningen att vi snart ska hitta ett lämpligt tillfälle att förverkliga den första fotbollsgolfbanan på Mallorca!